skip to Main Content

Στοματική Υγιεινή

Η διατήρηση ιδανικής στοματικής υγιεινής είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικης θεραπειας. Κομμάτια τροφής και πλάκα συσσωρεύονται πάνω στα δόντια πολύ ευκολότερα όταν υπάρχουν κινητοί ή ακίνητοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οδοντική τερηδόνα και/ ή ουλίτιδα αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Τα μέτρα που συνιστούμε προκειμένου να εμποδίσουμε αυτά τα προβλήματα, είναι:

  • κατάλληλο βούρτσισμα
  • χρήση μεσοδοντίων βουρτσών
  • χρήση νήματος
  • χρήση στοματικού διαλύματος
  • φθορίωση

Μόνο έτσι θα διατηρήσετε τα δόντια και τα ούλα σας υγιή και τα σιδεράκια σας καθαρά!

Βούρτσισμα

Το βούρτσισμα των δοντιών είναι πάντα σημαντικό, αλλά ιδιαίτερα τώρα που φοράτε σιδεράκια. Προσπαθήστε να διατηρείτε τα σιδεράκια σας (άγκιστρα) τόσο καθαρά και γυαλιστερά όσο ήταν την πρώτη μέρα που τοποθετήθηκαν. ΑΝ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΣΑΣ ΚΑΘΑΡΑ, ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΕΤΕ ΤΑ ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ ΣΑΣ, ΘΑ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΤΕ…

Συνιστούμε τη χρήση ορθοδοντικηής οδοντόβουρτσας με κανονική σκληρότητα και οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο, κατά προτίμηση εκείνη που έχει την αγαπημένη σας γεύση. Το βούρτσισμα συνιστάται να γίνεται τρείς (3) φόρες την ημέρα: μετά το πρωινό, μετά το μεσημεριανό (ή μόλις γυρίσετε σπίτι αν εχετε φάει έξω, στη δουλειά το σχολείο ή στο δρόμο), και μετά το δείπνο. Η οδοντόβουρτσα σας θα φθαρεί γρηγορότερα λόγω των ορθοδοντικών μηχανισμών, γι’ αυτό πρέπει να την αντικαταστήσετε όταν οι θύσανοι των τριχών της αρχίσουν να ανοίγουν και να μαλακώνουν, (περίπου κάθε 1-1,5 μήνα).

Βούρτσισμα - Ορθοδοντικός Δρ. Ζαρμπή
  1. Χρησιμοποιήστε την οδοντόβουρτσα με μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας. Καθαρίστε κάθε επιφάνεια των δοντιών σας συμπεριλαμβανομένων των επιφανειών πάνω κάτω και ανάμεσα στα άγκιστρα.
  2. Τοποθετήστε την οδοντόβουρτσα με γωνία 45ο έτσι ώστε να νιώθετε τις τρίχες κοντά στα ούλα σας και κάνετε μικρές επιτόπιες κυκλικές κινήσεις. Σε κάθε επιφάνεια πρέπει να γίνονται τουλάχιστον 10 περάσματα της οδοντόβουρτσας. Αυτό θα σας πάρει περίπου 2-3 λεπτά.
  3. Βουρτσίστε κάθε επιφάνεια του δοντιού αργά. Βουρτσίστε τα πάνω δόντια με μια γωνία από πάνω προς τα κάτω και τα κάτω δόντια με μια γωνία από κάτω προς τα πάνω. Στο τέλος βουρτσίστε τη γλώσσα και την υπερώα σας (ουρανίσκο).

ΝΗΜΑ

Η οδοντόβουρτσα δε θα φτάσει σε όλα τα σημεία ανάμεσα στα δόντια ή κάτω από το τόξο. Το οδοντικό νήμα χρησιμοποιείται για να απομακρύνουμε παγιδευμένα κομμάτια τροφής και οδοντική πλάκα ανάμεσα στα δόντια και κάτω από τα ούλα. Η χρήση του νήματος είναι πιο δύσκολη όταν φοράμε ακίνητους ορθοδοντικούς μηχανισμούς. Είναι όμως πολύ σημαντική και θα πρέπει να γίνεται καθημερινά. Η καλύτερη ώρα της ημέρας για το νήμα είναι προ ύπνου για να απομακρυνθεί η πλάκα που έχει συσσωρευθεί εκεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακολουθεί το βούρτσισμα των δοντιών.

Νήμα - Ορθοδοντικός Δρ. Ζαρμπή
  1. Χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι νήματος περίπου 30 εκατοστών, περάστε το νήμα κάτω από το τόξο και γλιστρήστε το νήμα πάνω-κάτω στην πλάγια επιφάνεια κάθε δοντιού. Όταν το δόντι είναι καθαρό, το νήμα θα κυλά ομαλά στην επιφάνεια που έχει καθαρίσει.
  2. Περάστε το νήμα απαλά γύρω από το δόντι μέσα στα ούλα. Η χρήση νήματος θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο όταν φοράτε ορθοδοντικούς μηχανισμούς. Αν τα ούλα σας δεν είναι υγιή θα ματώσουν τις πρώτες φορές που θα κάνετε νήμα. Όταν πλέον δεν ματώνουν, ξέρετε ότι κάνετε σωστή στοματική υγιεινή.

ΜΕΣΟΔΟΝΤΙΑ ΒΟΥΡΤΣΑΚΙΑ

Τα μεσοδόντια βουρτσάκια είναι ένα βοήθημα που θα σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμο στην προσπάθεια σας να διατηρήσετε τα δόντια, τα άγκιστρα και τα ούλα σας καθαρα και υγιή. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να καθαρίσετε τις περιοχές μεταξύ των δοντιών καθώς επίσης γύρω από τα άγκιστρα και κάτω από τα τόξα.

ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ

Τα αντισηπτικά στοματικά διαλύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ορθοδοντική για να ελεγχθεί μικρή φλεγμονή των ούλων και ερεθισμοί από τους ορθοδοντικούς μηχανισμούς. Η δράση του οξυγόνου σε κάποια από αυτά προωθεί την φυσική επούλωση.

Συστήνουμε χρήση στοματικών διαλυμάτων μια (1) φορά την εβδομάδα, εκτός αν υπάρχει άλλη οδηγία.

ΦΘΟΡΙΩΣΗ

Φθορίωση καλό είναι να προηγείται της έναρξης της ορθοδοντικης θεραπειας. Γίνεται από οδοντίατρο ή παιδοδοντιατρο κι έχει διπλή δράση: δρα σαν αντιμικροβιακός παράγοντας και ενισχύει την αδαμαντίνη.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ

Οι κινητοί ορθοδοντικοί μηχανισμοί τείνουν να μαζεύουν κομμάτια τροφής και πλάκας όπως και τα δόντια. Ο κινητός μηχανισμός (μασελάκι) θα πρέπει να βουρτσίζεται κάθε φορά που βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Αυτό θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε την συσσώρευση πλάκας και τις επακόλουθες στοματικές φλεγμονές, ενώ το μασελάκι θα έχει και καλύτερη γεύση. Ένα βρώμικο «μασελάκι» μας αποτρέπει από το να το χρησιμοποιήσουμε λόγω κακής μυρωδιάς και γεύσης. Ο καθαρισμός λοιπόν γίνεται με την οδοντόβουρτσα και την οδοντόκρεμα μας.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ!!!
Η τέλεια στοματική υγιεινή είναι η προϋπόθεση που αν δεν υπάρχει απειλεί την υγεία των δοντιών και των ούλων, διακόπτει την ορθοδοντική θεραπεία κι επιμηκύνει τον χρόνο θεραπειας.

Back To Top