skip to Main Content

Επείγοντα

Ορθοδοντικό Ιατρείο - Δρ. Ζαρμπή

Τα επόμενα ορθοδοντικά επείγοντα-έκτακτα  περιστατικά και οι τρόποι αντιμετώπισής τους αναφερονται με την σειρά από το πιο αθώο ως το πιο σοβαρό. Μόνο τα πιο σοβαρά επείγοντα περιστατικά χρειάζονται άμεση εξέταση από ορθοδοντικό. Τα περισσότερα αντιμετωπίζονται ευκολα στο επόμενο προκαθορισμένο ραντεβού σας.

Τα επόμενα ορθοδοντικά επείγοντα-έκτακτα  περιστατικά και οι τρόποι αντιμετώπισής τους αναφέρονται με την σειρά από το πιο αθώο ως το πιο σοβαρό. Μόνο τα πιο σοβαρά επείγοντα περιστατικά χρειάζονται άμεση εξέταση από ορθοδοντικό. Τα περισσότερα αντιμετωπίζονται ευκολα στο επόμενο προκαθορισμένο ραντεβού σας.

Έχει παγιδευτεί φαγητό ανάμεσα στα δόντια
Αυτό δεν είναι επείγον περιστατικό, αλλά μπορεί να προκαλέσει δυσφορία ή αμηχανία στον ασθενή που φοράει σιδεράκια. Αντιμετωπίζεται εύκολα με τη χρήση οδοντικού νήματος. Χρησιμοποιήστε μεσοδόντιο βουρτσάκι (ή οδοντογλυφίδα αν δεν υπάρχει κάτι άλλο) για να αφαιρέσετε την τροφή που έχει παγιδευτεί ανάμεσα στα δόντια σας και στα σιδεράκια.

Αιμορραγία κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος ή της χρήσης νήματος
Αυτό συνήθως σημαίνει ότι υπάρχει μια φλεγμονή στη συγκεκριμένη περιοχή. Συνεχίστε να διατηρείτε καθαρή την περιοχή βουρτσίζοντας καλά, κάνοντας νήμα και ξεπλένοντας με διαλύματα.Η αιμορραγία συνήθως υποδηλώνει ότι ‘’ ξεχνάτε’’ την συγκεκριμένη περιοχή κατά το βούρτσισμα .

Οι περιδέσεις ή τα λαστιχάκια βγαίνουν
Πολύ λεπτά συρματάκια ή πολύ μικρά λαστιχάκια, γνωστά ως περιδέσεις, κρατούν το βασικό σύρμα (τόξο) πάνω στο σιδεράκι. Αν βγει από τη θέση του ένα λαστιχάκι, ίσως καταφέρετε να το ξαναβάλετε στη θέση του με τη βοήθεια αποστειρωμένης λαβίδας/τσιμπίδας.  Αν η μεταλλική περίδεση εξέχει (πετάει) και μπαίνει μέσα στο χείλος σας αλλά δεν έχει χαλαρώσει, μπορείτε να την σπρώξετε στην θέση της με την άκρη μιας μπατονέτας ή τη γόμα ενός μολυβιού ώστε να εξαλείψετε τον ερεθισμό.
Αν πολλές περιδέσεις έχουν χαθεί, παρακαλούμε τηλεφωνήστε στο ιατρείο για να κανονίσετε ένα ραντεβού ενημερώνοντας μας για την κατάσταση.

Δυσφορία
Είναι φυσιολογικό ο ορθοδοντικός ασθενής να νιώθει δυσφορία για μια-δυο μέρες μετά την επίσκεψη κατά την οποία ρυθμίστηκαν οι μηχανισμοί ή τα σιδεράκια. Ωστόσο αυτό μπορεί να κάνει τη μάσηση της τροφής δυσάρεστη. Είναι φυσιολογικό και προσωρινό. Θα βοηθούσε τις πρώτες μέρες να τρώτε μαλακές τροφές και να πάρετε ένα depon ή άλλο ελαφρύ παυσίπονο αν θέλετε, όσο διαρκεί ο πόνος (1-2 μέρες).

Ερεθισμός στο εσωτερικό από τα χείλη και τα μάγουλα
Κάποιες φορές τα καινούρια σιδεράκια η κάποιο σιρματάκι μπορεί να είναι ερεθιστικά στο στόμα, ειδικά όταν ο ασθενής τρώει. Ένα μικρό κομματάκι κερί λειτουργεί σαν προστατευτικό ανάμεσα στα σιδεράκια και το βλεννογόνο του στόματος. Ένα πακετάκι με κατάλληλο κερί δίνεται σε κάθε ασθενή την ημέρα που τοποθετούμε τα σιδεράκια. Αν το χάσετε μπορείτε να αγοράσετε σε οποιοδήποτε φαρμακείο. Κόψτε ένα μικρό κομμάτι και δουλέψτε το ανάμεσα στα δάκτυλα σας ώστε να πάρει το σχήμα μικρού αρακά και μετά πιέστε το ώστε να γίνει λίγο πιο πλατύ (σαν φακή) και καλύψτε όλη εκείνη την επιφάνεια που σας προκαλεί ερεθισμό. Θα μπορέσετε αμέσως να φάτε πιο άνετα. Αν κατά λάθος καταπιήτε το κερί καταποθεί μην ανησυχείτε, δεν προκαλεί καμιά βλάβη. Εαν δεν έχετε κεράκι χρησιμοποιήστε λίγη μασημένη τσίχλα χωρίς ζάχαρη μέχρι να έρθετε στο ιατρείο.

Χαλαρωμένα ή ξεκολλημένα σιδεράκια
Αν τα σιδεράκια σας έχουν χαλαρώσει κατά οποιοδήποτε τρόπο, παρακαλώ ενημερώστε μας ώστε να κανονίσουμε σύντομα ένα ραντεβού επιδιόρθωσης.
Τα σιδεράκια (άγκιστρα) είναι εκείνο το κομμάτι του ακίνητου μηχανισμού που κολλάμε στα δόντια με μια ειδική κόλλα. Το σιδεράκι μπορεί να ξεκολλήσει αν  ο ασθενής φάει μία τροφή σκληρή ή τραγανιστή από αυτές που έχει ενημερωθεί ότι πρέπει να αποφεύγει, ή εάν κατά τη διάρκεια κάποιου παιχνιδιού ο ασθενής δεχθεί χτύπημα στο στόμα. Αν ξεκολλήσει ένα σιδεράκι, συνήθως παραμένει ενωμένο με το βασικό σύρμα με το λαστιχάκι του.
Αν το χαλαρωμένο σιδεράκι έχει περιστραφεί πάνω στο τόξο και εξέχει προς τα έξω μπορείτε να βάλετε πάνω του κερί προσωρινά για να ανακουφιστείτε από τη δυσφορία. Σε κάθε περίπτωση, καλέστε άμεσα το ιατρείο κι αναφέρετε την κατάσταση.

Αν ένα κομμάτι από τα σιδεράκια ή από κάποιο κινητό μηχάνημα σπάσει.
Αφαιρέστε το από το στόμα και τηλεφωνείστε μας για να κλείσουμε ραντεβού επιδιόρθωσης ή επικόλλησης και φέρετε το μαζί σας στο ιατρείο.

Αν χάσετε το κινητό μηχάνημά σας (μασελάκι)
Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για να το αντικαταστήσουμε το συντομότερο.

Αν καταπιείτε ένα κομμάτι από το μηχάνημα σας
Παραμείνετε ήρεμοι. Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι να περάσει από το στομάχι και μετά με την κίνηση των έντερων θα αποβληθεί από το σώμα. Παρ’ολ’αυτά, αν παρατηρηθεί δυσκολία στην αναπνοή, χρειάζεται επείγουσα ιατρική βοήθεια. Θα χρειαστεί ακτινογραφία ώστε να δει ο ιατρός που ακριβώς βρίσκεται το κομμάτι.

Back To Top