Ορθοδοντικός είναι ένας ή μία πτυχιούχος οδοντίατρος που μετά τις πενταετείς σπουδές στην οδοντιατρική, εχει παρακολουθήσει πανεπιστημιακά μεταπτυχιακά μαθήματα για την ορθοδοντικη ειδικότητα για άλλα τρία χρόνια. Η Δρ.Ζαρμπή εχει παρακολουθήσει τριετές πρόγραμμα γερμανικής ειδικότητας στην ορθοδοντική και απέκτησε το δίπλωμα της ορθοδοντικού μετά από κρατικές εξετάσεις στην Γερμανία. Μετά από εξετάσεις έγινε επίσης δεκτή το 2000 στο European Board of Orthodontics.
Η Αμερικανική Ενωση Ορθοδοντικών συστήνει για όλα τα παιδιά ορθοδοντικό έλεγχο μέχρι την ηλικία των 7 ετών. Παρότι είναι λίγα τα ορθοδοντικά προβλήματα που χρειάζεται να διορθωθούν σε τόσο νεαρή ηλικία, ένας έγκαιρος έλεγχος επιτρέπει στον ορθοδοντικό να προσφέρει έγκαιρα τη συμβουλή του και να υποδείξει την κατάλληλη ηλικία έναρξης θεραπειας για το κάθε παιδί.
Περίπου ένας στους τέσσερις ασθενείς στο ιατρείο μας είναι ενήλικες. Πολλοί ασθενείς πιστεύουν ότι η ορθοδοντική είναι μόνο για παιδιά ενώ τα δόντια των ενήλικων δε μπορούν να μετακινηθούν. Εάν υπάρχει υγιής οστική στήριξη τα δόντια μπορούν να μετακινηθούν επιτυχώς σε οποιαδήποτε ηλικία.
Εάν μια ορθοδοντική θεραπεία που είναι απαραίτητη δεν πραγματοποιείται, δημιουργεί προβλήματα στο άτομο.
Τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν τμήμα της ορθοδοντικής θεραπείας, εφόσον ο ασθενής προσκομίσει έγκαιρα την ανάλογη γνωμάτευση προς έγκριση. Το πόσο συμμετοχής του κάθε ταμείου ποικίλει όπως επίσης ποικίλει η συμμέτοχη των ταμείων ανάλογα με την βαρύτητα του περιστατικού. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα δεν καλύπτουν την ορθοδοντική θεραπεία.
Τα τελευταία χρόνια η ορθοδοντική εχει γίνει πιο άνετη και αισθητικά πιο αποδεκτή. Οι μοντέρνοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί είναι μικρότεροι και πιο λείοι ενώ τα τόξα που χρησιμοποιούμε στο ιατρείο μας ασκούν ήπιες δυνάμεις για να μεγιστοποιήσουν την άνεση. Σε γενικές γραμμές οι ασθενείς μπορεί να αισθανθούν κάποια δυσφορία 1-2 μέρες μετά το ραντεβού τους. Απλά παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη (depon, panadol) είναι συνήθως αρκετά για να ανακουφίσουν τον ασθενή αρκεί να μην υπάρχουν γνωστές αλλεργίες σε αυτά τα φάρμακα . Μετά το πρώτο διήμερο οι ασθενείς δεν πονάνε. Αν προκύψει αιφνίδιος πόνος, σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας κι ενώ φοράμε άγκιστρα (σιδεράκια) και/ή άλλο ορθοδοντικό μηχανισμό μπορούμε να απολαύσουμε οποιοδήποτε σπορ ή άλλη δραστηριότητα. Συνιστούμε πάντα να φοριέται ένας προστατευτικός νάρθηκας στα βίαια σπορ στα οποία οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή και στα οποία είναι πιθανό να τραυματιστούν.
Τα άγκιστρα (σιδεράκια) δεν επεμβαίνουν με το παίξιμο κάποιου μουσικού οργάνου αν και μπορεί να χρειαστεί μια μικρή περίοδος προσαρμογής αφού τοποθετηθούν οι μηχανισμοί.
Η ορθοδοντική όντως βελτιώνει το χαμόγελο, αλλά ο βασικός λόγος θεραπείας είναι να επιτύχουμε την ιδανική θέση και σύγκλειση των δοντιών. Δόντια σε λάθος θέση οδηγούν σε οδοντική τερηδόνα και/η ουλίτιδα και περιοδοντική νόσο. Μια κακή σύγκλειση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μάσησης και πιθανά μυϊκό πόνο και δυσφορία στις γνάθους. Η επιτυχής ορθοδοντική θεραπεία απαλείφει πολλά από αυτά τα προβλήματα και προλαμβάνει περεταίρω βλάβη στους οδοντικούς και περιοδοντικούς ιστούς, ενώ σε περίπτωση σκελετικής ανωμαλίας βελτιώνονται το προφίλ κι οι αναλογίες του πρόσωπου και αποκαθίσταται η σωστή λειτουργία του στόματος.
Ναι και μάλιστα το να τηρείτε τις περιοδικές επισκέψεις για έλεγχο και καθαρισμό στον οδοντίατρο σας είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής σας θεραπείας. Η συχνότητα αυτών των επισκέψεων θα καθοριστεί από τον οδοντίατρό σας.
Η διάρκεια της θεραπείας ποικίλει ανάλογα με την πολυπλοκότητα του ορθοδοντικού προβλήματος που πρέπει να διορθωθεί, την ανάπτυξη και την αντίδραση των ιστών στη θεραπεία και από το επίπεδο της συνεργασίας του ασθενή κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Η ορθοδοντική θεραπεία είναι μια ομαδική προσπάθεια, στην οποία ο οικογενειακός οδοντίατρος, ο ορθοδοντικός και ο ασθενής παίζουν ρόλους-κλειδιά που μπορούν να επηρεάσουν τόσο την διάρκεια της θεραπείας όσο και την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος. Η κακή στοματική υγιεινή επηρεάζει άμεσα το χρόνο θεραπειας δεδομένου ότι μια ουλίτιδα θα αναγκάσει τον ορθοδοντικό να διακόψει την αγωγή για μερικές εβδομάδες μέχρι ο ασθενής να ολοκληρώσει την απαραίτητη θεραπεία ουλίτιδας στον οδοντίατρό του. Γενικά, η διάρκεια μιας συνολικής ορθοδοντικής θεραπείας ποικίλει από ενα (1) έως τρία (3) χρόνια.
Οι συγκρατητικοί μηχανισμοί δεν μετακινούν πλέον τα δόντια. Είναι σχεδιασμένοι μόνο για να συγκρατούν τα δόντια στις νέες τους θέσεις αφού τελειώσει η ενεργός ορθοδοντική θεραπεία.
Η διάρκεια που πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι συγκρατητικοί μηχανισμοί ποικίλει. Μετά την ενεργό ορθοδοντική θεραπεία η ορθοδοντικός θα υποδείξει τον τύπο των συγκρατητικών μηχανισμών που ενδείκνυνται για την κάθε περίπτωση καθώς επίσης και τον χρόνο που αυτοί πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση. Αν δε φορεθούν σωστά οι συγκρατητικοί μηχανισμοί τα δόντια τείνουν να γυρίσουν πίσω στις αρχικές τους θέσεις.
Όπως σε όλα τα προβλήματα που αφορούν στο στόμα μας, η επιτυχία μιας θεραπείας εξαρτάται από μια σωστή διάγνωση του προβλήματος, την καλή εφαρμογή ενός σωστού σχεδίου θεραπείας και τέλος μια σωστή συντήρηση του αποτελέσματος. Τα δυο πρώτα σημεία αφορούν τον ορθοδοντικό. Το θέμα της διατήρησης αποτελέσματος αφορά τον ασθενή. Μετά την ενεργό θεραπεία δίδονται ρητές οδηγίες χρήσης των συγκρατητικών μηχανισμών για συγκεκριμένα διαστήματα. Εάν και ο ορθοδοντικός και ο ασθενής είναι συνεπείς προς τα παραπάνω, τα δόντια δεν ξαναστραβώνουν.
Είναι αυτονόητο ότι στο ιατρείο μας όλα τα εργαλεία αποστειρώνονται μεταξύ ασθενών. Προστατεύουμε τους ασθενείς μας από μετάδοση ασθενειών χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα όπως κλίβανο, κατάλληλα απολυμαντικά σπρέι, μάσκα, γάντια, κτλ.
Η ορθοδοντική θεραπεία είναι μια εξαιρετική “επένδυση” στην υγεία και το ευ ζην του ατόμου. Η δαπάνη μιας θεραπείας εξαρτάται απόλυτα από την βαρύτητα του προβλήματος. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη τιμή για όλες τις θεραπείες. Μετά την αρχική μελέτη του κάθε προβλήματος προσδιορίζεται η συνολική δαπάνη, η οποία και δεν μεταβάλλεται κατά την διάρκεια της θεραπείας. Στη συνέχεια συμφωνείται ο τρόπος αποπληρωμής. Συνήθως αυτή γίνεται με μια προκαταβολή και δόσεις μέσα στο διάστημα της θεραπείας. Στόχος μας είναι να βρεθεί εκείνος ο ευέλικτος τρόπος αποπληρωμής ώστε η θεραπεία να είναι προσιτή.